Visitors

Abah berwasiat supaya kubur abah dan mak jangan dijadikan mangsa "penebus rasa bersalah" anak-anak.

Maksudnya begini: Semasa ibu dan bapa masih hidup, anak-anak mengabaikan tanggungjawabmereka atas pelbagai alasan (sila rujuk kitab-kitab muktabar tentangtanggungjawab anak terhadap ibubapa) - alasan sibuk dengan urusan duniayang tak akan habis sampai bila-bila, sibuk dengan urusan anak,isteri/suami masing-masing, sibuk dengan itu dan ini, hingga lah"tiba-tiba" salah seorang atau kedua-dua ibubapa mereka diperintah Allahuntuk kembali kepadaNya... .. (sebenarnya tak ade kematian yang mengejut atau tiba-tiba - setiap kematian itu telah dirancang Allah lama sebelum manusia itu dijadikanNya. ... "tiba-tiba" itu hanya "tuduhan" manusia kerana bukankah kita rasa seronok hidup! Malahan pujangga dengan angkuhnya mendeklamasikan "aku mahu hidup 1,000 tahun lagi!)... Dalam kesedihan kerana kematian mereka, timbul lah rasa bersalah si anakkerana telah mengabaikan mereka semasa hayat, maka dilakukanlahperkara-perkara seperti berikut:
1. upah orang bacakan Al Quran 40 hari, 40 malam (anak tidak pulakmembacanya kerana maklum lah sibuk belaka....)
2. upah orang bina kubur yang tercantik dan terhebat ("mak/abah memangpatut diberi penghargaan ini kerana jasa mereka kepada aku"...)
3. tabur berbagai-bagai bunga atas kubur ("aku sayangkan mak/abah"...walhal semasa hidup mereka, sekuntum bunga pun tidak pernah dihadiahkan! )
4. cetak kitab Yaasin (siap tulis kat kulit depan "sempena kematianibu/bapaku tersayang... .") dan edarkan kepada masjid - macamlah surau danmasjid tak cukup-cukup kitab Yaasin
5. buat kenduri panggil "orang masjid" bacakan doa tahlil (maklum lah,anak tak sempat mendoakan ibubapanya. lagi pun "doa orang masjid ni lebihberkat"....)
6. buat pelbagai kenduri "hari peringatan ke-3, ke-7, tahun ke-47....."kematian ibubapa
7. sedekah pisang kat masjid......
8.. buat upah umrah setiap tahun (walhal dulu semasa hayat mereka,langsung "takde bajet nak hantar mak/abah gi umrah"; lagi pun keperluanumrah itu hanya sekali sepanjang hayat sahaja!)

Selepas itu boleh lah si anak tidur lena dan sempat pula membidas adikberadik lain dengan berkata, "aku dah tunaikan tanggungjawab aku padabapak/mak. Kau tak buat ke?"Abah panggil semua ini sebagai "sindrom penebus rasa bersalah"- kerana "dulu aku tak buat semua itu, maka sekarang aku dah buat semua ini, jadiaku tak bersalah lagi!"..... Kalau inilah yang bakal terjadi kepada abah dan mak, maka abah berwasiatdi sini, TAK PAYAH LAH anak-anak abah bersusah payah membuat pelbagaijustifikasi dengan sindrom penebus rasa bersalah .... . memadai lahdiselitkan satu ayat yang tak sampai satu nafas nak menyebutnya - " YaAllah, ampunkan lah ibu bapa ku" . Takde belanja wang ringgit, tak payahcari orang, tak payah susahkan diri.Sempurnakan solat (wajib untuk penebus diri sendiri masing-masing) dan doalah meminta apa-apa dari Allah (untuk mendapat penebus diri sendirimasing-masing) dan selitkan lah ayat di atas(sebagai penebus diri sendiridan untuk keselamatan ibubapa di alam barzah dan alam akhirat).Abah doakan apa-apa amal jariah yang abah dan mak lakukan dan apa-apa ilmubermanfaat yang abah dan mak ajarkan kepada sesiapa pun dan diamalkannya -agar semua ini diterima Allah sebagi pelaburan kami di akhirat. Semogasemua anak-anak yang lahir dari sulbi kami menyempurnakan janji-janjimereka kepada Allah untuk menjadi hamba-hambaNya yang beramal soleh.

Itulah 3 harta yang akan mengiringi kami ke kubur dan tinggal kekal menemanikami sehingga kiamat...... .. Ambil iktibar dari lampiran di bawah.
Larangan dari Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam: Dari Jabirradhiyallahu 'anhu, dia berkata, " Rasulullah shallallaahu 'alaihi wasallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk,dan juga didirikan bangunan diatasnya.." (Hadith Riwayat Imam Muslim)
Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersamajenazah adalah diharamkan yang telah menular di kalangan orang-orang Islam kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kunoh dalamupacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah danberbangga.
Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar(marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullahshallallaahu 'alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata' ala.Ali bin Abi Talib radhiyallahu 'anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi,"Tidakkah kamu mahu aku utuskan kamu untuk melakukan perkara yang akudiutuskan oleh Rasulullah untuk melakukan? Kamu hendaklah meruntuhkansemua berhala dan meratakan semua kubur yang ditinggikan orang." (Hadith Riwayat Imam Muslim)
P/s- So jangan la jadi anak yang tidak kenang budi. ..Selalu kata tak sempat lah...apa lah...tapi buat benda-benda pelik banyak masa...esok kita pun akan ada zuriat dan hidup ni mcm roda gak...lu buat orang so lu kena la plak ...moral of the story lu piker la sendiri bagi yg masih ada mak bapak tuh termasuk la gua gak masih belum terlambat untuk dimulakan...

0 comments:

Blogger Template by Blogcrowds